Potrawy

Królik marynowany w maślance

Składniki:

- tuszka królika

- 1 litr maślanki

- sól, cebula

- mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Tuszkę podzielić na porcje, umyć, zalać maślanką i wstawić do lodówki na ok. 5 - 7 godzin, by ,mięso skruszało. Królika wyjąć z maślanki, obmyć wodą, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zrumienić ze wszystkich stron, dodać cebulkę, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu (1 - 1,5h) podlewając wodą. Uzyskany sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej., rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Królika najlepiej podawać z kluskami na parze, śląskimi lub kopytkami i zasmażaną kapustą.

Królik marynowany w ziołach prowansalskich

Składniki:

- tuszka królika

- 2 łyżki ziół prowansalskich

- 9 łyżek oleju

- 4 łyżki octu winnego

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać, posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, dodać sól i pieprz do smaku. Królika zalać marynatą, odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Mięso kilka razy obrócić, by równomiernie się zamarynowało. Królika wyjąć z marynaty i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie polać pozostałą marynatą. Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem. Królika podawać z sosem i kluskami lub ziemniakami.

Królik po myśliwsku

Składniki:

- mięso z królika 60 dag - marynata: tymianek, czosnek; 3 ząbki, natka pietruszki 2-3 łyżki

- cebula; 1 szt.

- natka pietruszki; 2 łyżki

- białe wino; 1 szklanka

- brandy; 1/2 szklanki

- świeże grzyby; 25 dag

- wątróbka; 1 szt. z królika lub kurczaka

- sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Pokroić czosnek, posiekać natkę pietruszki. Mięso wymieszać z czosnkiem, częścią natki pietruszki i tymiankiem, odstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć czosnek, a mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do obsmażonego królika wrzucić wcześniej wyjęty czosnek, pozostałą natkę pietruszki i pokrojoną cebulę. Podsmażyć mieszając ok. 2 - 3 minuty. Dodać sól, pieprz, wlać wino i brandy. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Sos zagęścić wątróbką. Wątróbkę zeskrobać nożem i dodać do królika 2 - 3 minuty przed końcem duszenia królika, całość wymieszać.