Mięso Królicze

Walory odżywcze mięsa

Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych, nie ma swoistego zapachu, a tuszki charakteryzują się pełnym, zwartym umięśnieniem o małym udziale tłuszczu śródmięśniowego i międzymięśniowego. Charakteryzuje się dużą smakowitością i wysokimi walorami odżywczymi.

Mięso jest jednym z najistotniejszych składników diety człowieka, gdyż pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, głównie aminokwasów egzogennych, które dostarczane są do organizmu tylko w postaci białka zwierzęcego, a bez nich nie może on normalnie rozwijać się i funkcjonować.

Do takich aminokwasów zalicza się: walinę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, tryptofan, lizynę, treoninę i metioninę.

W porównaniu z mięsem innych gatunków zwierząt hodowlanych, tuszki królicze zawierają więcej odżywczego białka (19-25g) oraz innych składników pokarmowych, a mniej wody i nasyconych kwasów tłuszczowych. Stąd ich wysoka wartość biologiczna. Zawartość tłuszczu jest niska (ok. 3%), a ewentualne odchylenia są uzależnione od wieku zwierzęcia i sposobu żywienia.

Mięso królicze zawiera stosunkowo dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są łatwiej przyswajane przez organizm niż nasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość cholesterolu jest niewielka, około 35 - 40 mg, co ma istotne znaczenie głównie w żywieniu osób ze schorzeniami układu krążenia, cierpiących na skazę białkową, a także chorych na cukrzycę.

Ponadto cechuje się dużą zawartością mikroelementów (sole żelaza 2,9mg/100g mięsa, wapnia 13mg/100g, magnezu 21mg/100g, potasu 200mg/100g, cynku 0,51mg/100g i manganu 0,021mg/100g) i witamin, głównie z grupy B (niemal dwukrotnie wyższa niż w mięsie drobiowym).

W naszej ofercie

  • mięso świeże

  • mięso mrożone

  • elementy królicze

  • sposób pakowania wg. wymogów klienta

Tabela

Porównanie zawartości białka, składników mineralnych i cholesterolu w mięsie różnych gatunków zwierząt hodowlanych przedstawiono w tabeli.