Mięso Królicze
Walory odżywcze mięsa
Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych, nie ma swoistego zapachu, a tuszki charakteryzują się pełnym, zwartym umięśnieniem o małym udziale tłuszczu śródmięśniowego i międzymięśniowego. Charakteryzuje się dużą smakowitością i wysokimi walorami odżywczymi.
Mięso jest jednym z najistotniejszych składników diety człowieka, gdyż pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, głównie aminokwasów egzogennych, które dostarczane są do organizmu tylko w postaci białka zwierzęcego, a bez nich nie może on normalnie rozwijać się i funkcjonować.
Do takich aminokwasów zalicza się: walinę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, tryptofan, lizynę, treoninę i metioninę.
W porównaniu z mięsem innych gatunków zwierząt hodowlanych, tuszki królicze zawierają więcej odżywczego białka (19-25g) oraz innych składników pokarmowych, a mniej wody i nasyconych kwasów tłuszczowych. Stąd ich wysoka wartość biologiczna. Zawartość tłuszczu jest niska (ok. 3%), a ewentualne odchylenia są uzależnione od wieku zwierzęcia i sposobu żywienia.
Mięso królicze zawiera stosunkowo dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są łatwiej przyswajane przez organizm niż nasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość cholesterolu jest niewielka, około 35 - 40 mg, co ma istotne znaczenie głównie w żywieniu osób ze schorzeniami układu krążenia, cierpiących na skazę białkową, a także chorych na cukrzycę.
Ponadto cechuje się dużą zawartością mikroelementów (sole żelaza 2,9mg/100g mięsa, wapnia 13mg/100g, magnezu 21mg/100g, potasu 200mg/100g, cynku 0,51mg/100g i manganu 0,021mg/100g) i witamin, głównie z grupy B (niemal dwukrotnie wyższa niż w mięsie drobiowym).
W naszej ofercie
mięso świeże
mięso mrożone
elementy królicze
sposób pakowania wg. wymogów klienta
Tabela
Porównanie zawartości białka, składników mineralnych i cholesterolu w mięsie różnych gatunków zwierząt hodowlanych przedstawiono w tabeli.